Lukion ykköset Tikkakoskella

”Alueen aitojen sisäpuolella liikutaan vain ryhmissä.” Muun muassa tällaisia mielenkiintoisia ohjeita saivat kuulla lukion 1. vuosikurssin opiskelijat 22.–23.8.2010 turvallisuus- ja ryhmäytymisretkellä Tikkakosken Luonetjärven varuskunnassa. Ohjelma alkoi auditoriossa puolustusvoimien ja siellä olevien siviili- ja sotilasammattien esittelyllä – myös Ilmasotakoulun johtaja eversti Henrik Elo kävi tervehtimässä kurssilaisia. Seuraavaksi varusmiehet ja sotilaspoliisit esittelivät kalustoaan ja toimintaansa. Sotilaskotiin tutustuttiin käytännössä, varmuuden vuoksi useampaan kertaan kurssin aikana. Iltapäivällä siirryttiin majoittumaan puolijoukkuetelttoihin lähimetsään: teltat ja kamiinat saatiin pystyyn ja illan mittaan savukin alkoi kohota kamiinoiden piipuista. Ennen iltaohjelmaa nautittiin päivällinen varuskuntaravintolassa varusmiesten kanssa jämptissä järjestyksessä.

Illalla tutorit vetivät ykkösille hauskoja ryhmäytymisleikkejä. Grillikatoksessa tarjoiltiin iltapalaksi mehua, liha- ja kasvispiirakkaa sekä paistettua makkaraa. Sitten siirryttiin viettämään yötä telttoihin. Tunnelma tiivistyi ja unikin tuli ennemmin tai myöhemmin. Yö ei ollut täysin vailla tapahtumia, mutta sujui hyvin.
Telttayön jälkeen aamulla vuorossa olivat aamutoimet, telttojen purku ja varusteiden palautus, ensiapukoulutus sekä kurssin päätös. Takaisin Norssilla oltiin perjantaina alkuiltapäivällä.