Lukuvuoden ylioppilaskirjoitukset koronan varjostamana

Ylioppilaskirjoitukset

Toimintaohjeet ja koejärjestelyt noudattivat THL:n ja Jyväskylän kaupungin terveysviranomaisten suosituksia ja päätöksiä. Koetilanteessa altistumisaika ei käytännössä voi olla missään tapauksessa pitkä: salissa istutaan turvaväleillä omalla paikallaan koko päivän ajan. Kokeeseen tullessa ja poistuessa jokainen huolehti suojautumisesta ja turvaväleistä. Koronaviruksen pikatestaukseenkin varauduimme sekä tarvittaessa joustaviin erityisjärjestelyihin. Tavoitteemme oli taata jokaiselle mahdollisuus osallistua kirjoituksiin ja täten antaa kokelaille täyden keskittymisrauhan. Abit lähtivät lukulomalle helmikuussa ja samalla lukion 2.vuosikurssi siirtyi etäopetukseen. Tästä ikäluokasta tutkintonsa aloittavia oli noin 80 %, joten tällä menettelyllä pyrimme takaamaan heille omaehtoisen karanteenin toteuttamisen.

Aikataulua ja tilankäyttöä väljennettiin entisestään. Ilmanvaihto säädettiin riittäväksi, ja tilojen desinfiointia lisättiin. Kaikkeen varauduttiin. YTL paljasti tiedon, jonka Hesari julkisti, että meillä oli mahdollisuus järjestää kirjoitukset myös eristyksissä oleville kokelaille. Käytännössä Suomessa kaikki kokelaat ovat olleet hyvin eriarvoisessa asemassa riippuen koulun tiloista ja mahdollisuuksista.

20210122 HSKOTIMAA Ylioppilaskirjoitukset ja karanteeni. Jyväskylän normaalikoulussa karanteenissa oleva tai koronapositiivinen kokelas voi osallistua kirjoituksiin asettumalla koulussa olevaan squash-halliin. Valvovana opettaja tässä koulun rehtori Kirsti Koski. Kuva Jukka Gröndahl / HS
Kuva Jukka Gröndahl/HS/26.1.2020