Menestystä Oikeusguru- ja Turpotietäjä-kilpailuissa

Yhteiskunnallista osaamista mittaavat valtakunnalliset kilpailut ovat vakiinnuttaneet asemansa myös Norssilla. Kiinnostus kilpailuja kohtaan on lisääntynyt, mihin on varmasti vaikuttanut koulun opiskelijoiden hyvä menestys kilpailuissa. Tämän lukuvuoden kokemukset kannustavat järjestämään kilpailuja myös jatkossa.

Normaalikoulun lukion opiskelija Otto Kanniainen valittiin vuoden Oikeusguruksi helmikuussa 2021 kahdeksan finalistin joukosta. Oikeusguru-kilpailussa mitataan lukiolaisten lakitiedon hallintaa ja oikeudellista ajattelua. Sen järjestävät Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto HYOL ry ja Lakimiesliitto, ja tänä vuonna alkukilpailuun osallistui noin 80 lukiota. Loppukilpailu pidettiin poikkeuksellisesti etäyhteyden välityksellä omassa koulussa.

”Oikeusgurun loppukilpailussa tykkäsin siitä, että kirjallisessa osuudessa tarvittiin järkeilyä, ei nippelitietoa”, Kanniainen kommentoi finaalin tehtävää, jossa piti pohtia Korkeimmassa oikeudessa käsiteltyä väkivaltarikostapausta. Suullisessa osuudessa Kanniaisen piti esittää perusteluja elinkautisesta vankeusrangaistuksesta vapautumisen puolesta ja vastaan. ”Suullisen osan jännitystä nostatti tiukka aikaraja, mutta lopulta sekin meni hyvin”, tyytyväinen voittaja toteaa.

Yhteiskunnallisten kilpailujen joukko täydentyi lukuvuoden aikana uudella valtakunnallisella kilpailulla, kun Turpotietäjä 2020 -kilpailu järjestettiin ensimmäistä kertaa. Turpotietäjä on turvallisuuspolitiikan ja kokonaisturvallisuuden tietämystä mittaava kilpailu, joka perustuu erityisesti lukion yhteiskuntaopin YH3-kurssiin, mutta menestymismahdollisuuksia parantavat muiden yhteiskuntaopin kurssien sekä myös historian kurssien sisältöjen hallinta. Kilpailun järjestävät Reserviläisliitto ja Suomen Reserviupseeriliitto yhteistyössä Kadettikunta ry:n sekä HYOL ry:n kanssa. Alkukilpailuun osallistui lokakuussa 45 lukiota. Vastaukset arvioi kunkin maakunnan kilpailuorganisaation muodostama raati, ja Keski-Suomen parhaan kilpailuvastauksen laati Otto Kanniainen. Koronatilanteesta johtuen kilpailun finaalia on jouduttu lykkäämään toukokuulle. Perinteinen Talousguru-kilpailu jouduttiin tältä vuodelta perumaan kokonaan.

Valtakunnalliset yhteiskuntaoppiin liittyvät kilpailut ovat avoimia kaikille kiinnostuneille lukiolaisille. Viime vuosina alkukilpailut on järjestetty tutussa Abitti-ympäristössä. Kilpailut ovat hyviä tilaisuuksia testata omaa osaamistaan ja haastaa itseään. Kanniainen kannustaakin lukiolaisia osallistumaan rohkeasti. ”Kilpailuissa käymällä ei häviä mitään muuta kuin aikaa, ja ne pari tuntia saa aina kurottua kiinni. Hyviä puolia taas löytyy: Vähintäänkin kilpailut ovat opettavaisia kokemuksia. Parhaimmillaan niistä saa tosi hyviäkin palkintoja”, pääpalkintona opiskelupaikan saanut Kanniainen kertoo. Onnea opintoihin oikeustieteellisessä, Otto!

 

Vuoden Oikeusguruksi valittu Otto Kanniainen aloittaa oikeustieteen opinnot Itä-Suomen yliopistossa.