Monenlaista tekemistä tekemistä molemmilla kotimaisilla

Saimme tänäkin lukuvuonna lukiolaisvieraita Vaasasta. Normaalikoululla on ollut kohta kymmenen vuotta yhteistyötä Vasa övningsskolan lukion kanssa. Vaasalaisten marraskuinen vierailu ei säiden osalta ollut paras mahdollinen, sillä koko kolmipäiväisen vierailun ajan satoi vettä. Tämä ei menoa haitannut, sillä monipuoliseen ohjelmaan sisältyi pakohuoneesta selviytymistä, videon laatimista, liikuntaa, käsitöitä ja yhteisiä ruokailuja – kaikki tämä suomeksi.

Vaihdon aikana opiskelijat jaettiin ryhmiin, jotka kaikki tekivät Jyväskylä-aiheisen videon saamastaan aiheesta. Ryhmät tutustuivat esimerkiksi paikalliseen luontoon ja historiaan sekä Jyväskylään opiskelija- ja kulttuurikaupunkina. Käsityönopettaja Rami Sipilän kanssa valmistettiin muun muassa avaimenperiä tuliaisiksi kotiväelle. Vieraat osallistuivat myös muutamille oppitunneille.

Me teimme tammikuussa vastavierailun Vaasaan, jossa keskityimme puhumaan ruotsia. Vierailun teemana oli ”Mat och motion”, mikä tarkoitti toisaalta paikallisiin, omaleimaisiin ravintoloihin ja kahviloihin tutustumista, toisaalta runsasta liikuntaa muun muassa kiipeilyn ja tanssin merkeissä. Lisäksi ohjelmassa oli kuvataidetta ja kiertokävelyä kaupungilla. Osallistuimme myös muutamalle oppitunnille.

Vaasan matka saavutti sille asetetut tavoitteet, sillä ruotsinkielisissä perheissä asuminen edellytti nuorilta ruotsin käyttöä ja antoi heille samalla onnistumisen kokemuksia, kun he huomasivat tulevansa ymmärretyksi.